Πάσχα στην Πάρο

Easter in Paros

Στην Πάρο το Πάσχα μπορείς να νιώσεις την κατάνυξη και τη γιορτή. Βυθισμένη στα γαλάζια της χρώματα και στην υπέροχη αισθητική της,  η Πάρος υποδέχεται το Πάσχα μαζί με την Άνοιξη. Το νησί γεμίζει με χρώματα και υπέροχες μυρωδιές καθώς γίνεται πόλος έλξης τουριστών από όλα τα μέρη του κόσμου.

Τα έθιμα που αναβιώνουν οι κάτοικοι στα διάφορα μέρη της Πάρου κρατούν ζωντανό το ενδιαφέρον αλλά και την επιθυμία εκείνων που κάθε χρόνο θέλουν να περάσουν στην Πάρο τον Επιτάφιο, την Ανάσταση και το Πάσχα.

Ενώ η Πάρος είναι από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς παγκοσμίως, αυτό που της προσδίδει επιπλέον γοητεία είναι οι κάτοικοι της που είναι προσηλωμένοι στα ήθη και τα έθιμα του τόπου τους.

Το αγαπημένο νησί της Παναγίας, γιορτάζει το Πάσχα γεμάτο με  ήχους νοσταλγίας και ελπίδας, με  χρώματα και μυρωδιές  μα περισσότερο από όλα με την κατάνυξη και την πίστη στην  Ανάσταση. Νοικιάζοντας το αυτοκίνητο που σας αρέσει θα δείτε τους υπέροχους οικισμούς και τα χωριά της Πάρου και θα γνωρίσετε από κοντά όλα τα έθιμα που χρόνια κρατούν με σεβασμό οι κάτοικοι του νησιού.

Τη Μεγάλη Πέμπτη οι γυναίκες του χωριού της Μάρπησσας παίρνουν τον δρόμο για τον Μητροπολιτικό Ναό με σκοπό να διανυκτερεύσουν εκεί ξενυχτώντας τον Ιησού και στολίζοντας τον Επιτάφιό του. Το πρωί της επόμενης μέρας οι ίδιες μαζί με ένα πλήθος κόσμου παρακολουθούν την αποκαθήλωση στον Άγιο Γεώργιο της Λαγκάδας σε ένα υπέροχο φυσικό σκηνικό και στη συνέχεια προσφέρουν τα Μεράσματα για να συγχωρεθούν οι ψυχές.

Η αποκορύφωση έρχεται την Μεγάλη Παρασκευή όπου πραγματοποιείται η Αναπαράσταση των Παθών. Η Μάρπησσα στην Πάρο έχει έναν από του πιο παραδοσιακούς Επιταφίους.

Κατά τη διάρκεια της περιφοράς του επιταφίου τα  παιδιά ντυμένα είτε Ρωμαίοι είτε μαθητές του Ιησού αναπαριστούν σκηνές από  την Ανάσταση του Λαζάρου, την είσοδο του Ιησού στα Ιεροσόλυμα, τη Μετάνοια της Μαγδαληνής, το Μυστικό Δείπνο, τον Πόντιο Πιλάτο, την Προσευχή στο Όρος των ελαιών, την Ανάβαση του Ιησού στο Γολγοθά, το πριν αλέκτορα φωνήσαι , το κρέμασμα του Ιούδα, τη Σταύρωση, την Αποκαθήλωση και τον Επιτάφιο θρήνο. Η όλη αυτή ξεχωριστή εμπειρία ολοκληρώνεται  με το «Τραπέζι της Αγάπης» που παραδοσιακά στήνεται κάθε χρόνο, το μεσημέρι της Κυριακής του Πάσχα, στο γήπεδο της Μάρπησσας. Υπέροχα  παραδοσιακά εδέσματα και νησιωτική μουσική συντροφεύουν τη γιορτή.

Αντίστοιχες θρησκευτικές αναπαραστάσεις πραγματοποιούνται και στα χωριά Μάρμαρα, Πρόδρομο, Λεύκες και Άσπρο Χωριό.

Με την  ενοικίαση ενός αυτοκινήτου στην Πάρο θα επισκεφτείτε με άνεση τα πιο ενδιαφέροντα μέρη.

Στην Παροικία, προκαλεί δέος η συνάντηση των Επιτάφιων από τρεις ενορίες στο λιμάνι και η κατάμεστη λιτανεία στην παραλία της πόλης και τον παραδοσιακό οικισμό.

Το Μεγάλο Σάββατο το βράδυ, το νησί σείεται  από τις εύθυμες Αναστάσιμες καμπάνες και ο κόσμος ξεχύνεται στους δρόμους να μοιραστεί το Άγιο Φως και να ανταλλάξει ευχές αγάπης.

Και μπορεί το καλοκαίρι η Παροικία με τη μεγάλη γιορτή προς τιμή της Παναγίας να έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο αλλά την Κυριακή του Πάσχα το μεγάλο γλέντι στήνεται στο λιμανάκι της Νάουσας.

Με ολοήμερο γλέντι από όλα τα μαγαζιά και με κοινή μουσική, στο λιμανάκι της Νάουσας, γίνονται όλοι μια παρέα, γιορτάζοντας την Ανάσταση από το πρωί μέχρι αργά το βράδυ.

Οι  επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να ζήσουν την εμπειρία της Δεύτερης Ανάστασης στη Νάουσα, με ήχους μπουρλότων κατά την περιφορά της εικόνας.

Ένα νησί με έντονα παραδοσιακό χαρακτήρα, η Πάρος το Πάσχα εξυμνεί τα πάθη και γιορτάζει την Ανάσταση.

Καλό Πάσχα!

© Polos Rent A Car & Rental Agency 2022 - All rights reserved
This site uses cookies. By continuing to browse you accept their use. Further Information
×

Hello!

Chat with us to arrange your vehicle or email us at sales@poloscarsparos.gr

×