Παναγία Εκατονταπυλιανή

Σύμφωνα με την παράδοση το αρχικό κτίσμα του ναού της Παναγίας Εκατονταπυλιανής στην Παροικιά της Πάρου, ήταν έργο του Αυτοκράτορα του Βυζαντίου  Αγίου Κωνσταντίνου σαν εκπλήρωση επιθυμίας της μητέρας του, Αγίας Ελένης. Αναφέρεται ότι κατά το ταξίδι της Βασιλομήτορος Ελένης, προς τους Αγίους Τόπους λόγω μεγάλης θαλασσοταραχής το πλοίο που επέβαινε αναγκάσθηκε να καταφύγει στη Πάρο. Εκεί προσευχόμενη η Αγία Ελένη στην Παναγία, προστάτιδα της Κωνσταντινούπολης, έταξε με την ολοκλήρωση του ταξιδιού της να κτίσει μια μεγαλόπρεπη εκκλησία αφιερωμένη στη Κοίμηση της Θεοτόκου. Αυτό το τάμα υλοποίησε ο γιος της Μέγας Κωνσταντίνος χτίζοντας μια τρίκλιτη βασιλική στην Πάρο, τον 4ο αιώνα.

Επί εποχής του Αυτοκράτορα Ιουστινιανού (6ος αιώνας) ο ναός της Παναγίας Εκατονταπυλιανής στην Πάρο ανακαινίσθηκε με τροποποιήσεις των παλαιοχριστιανικών τμημάτων και ανακατασκευές. Κατά την παράδοση τις μετατροπές αυτές έκανε μαθητής του αρχιτέκτονα της Αγίας Σοφιάς που ξεπέρασε στη τέχνη και τον δάσκαλό του. Σύμφωνα με την παράδοση 99 πύλες (πόρτες) είναι φανερές ενώ η 100η   θα φανερωθεί με το άνοιγμα αντίστοιχης μυστικής πόρτας που βρίσκεται στην Αγιά Σοφιά.

Ετυμολογικά το όνομα Εκατονταπυλιανή ή Εκατομπυλιανή, ή Καταπολιανή, κατά συγκοπή του πρώτου, σημαίνει «χώρο» γενικά (εν προκειμένω εκκλησία) που έχει εκατό πύλες. Θυμίζει δε τις «Εκατόμπυλες Θήβες» της αρχαιότητας που είχε ψάλλει και ο Αισχύλος. Μάλιστα και ο Όμηρος με αυτή την ονομασία χαρακτήρισε τις Θήβες της Αιγύπτου που ως αριθμός, το 100, στην Αίγυπτο ήταν ιερός.

Η Παναγία Εκατοταπυλιανή είναι ένα από τα αξιοθέατα στην Πάρο, που θα σας καθηλώσει. Θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε το μαρμάρινο τέμπλο, το σύνθρονο, το κιβώριο, το σταυροειδές βαπτιστήριο που είναι μοναδικό στον κόσμο, τις επάργυρες εικόνες της Παναγίας και του Χριστού (προσφορά της οικογένειας των Μαυρογένηδων), τον τάφο της Αγίας Θεοκτίστης και τον κοιτώνα που έζησε,  τα παρεκκλήσια, και πολύ αξιόλογες συλλογές εκκλησιαστικών κειμηλίων της εκκλησίας. Βλέποντας, ο  κάθε επισκέπτης, από κοντά το βυζαντινό αυτό μνημείο, δε γίνεται να μη  νιώσει βαθιά κατάνυξη ακόμα και συγκίνηση από τη μεγαλοπρέπεια και το δέος που εκπέμπει ο χώρος.

Μπορείτε να κλείσετε ένα από τα προγράμματα  ημερήσιων  ιδιωτικών ξεναγήσεων  στην Πάρο και να   αφήσετε  μερικά από τα πιο ιδιαίτερα αξιοθέατα του νησιού, να σας αποκαλύψουν τα μυστικά τους.

Το Φραγκοκάστελο της Πάρου.

Το κάστρο της Παροικιάς ή Φραγκοκάστελο βρίσκεται στη θέση της αρχαίας ακρόπολης της Πάρου. Κατασκευάστηκε από τους Ενετούς του Δούκα Σανούδου της Νάξου, το 1260. Νοικιάστε ένα αυτοκίνητο στην Πάρο και ανακαλύψτε όλα τα ενδιαφέροντα σημεία της παλιάς πόλης της Παροικίας

Το Φραγκοκάστελο της Πάρου είναι ένα μοναδικού ενδιαφέροντος σημείο της Παροικίας και από τα πιο σημαντικά μεταβυζαντινά μνημεία των Κυκλάδων. Κατόπιν, οι Ενετοί έχτισαν το κάστρο της Νάουσας και το κάστρο του Κεφάλου, που βρίσκεται στο λόφο του Αγίου Αντωνίου κοντά στο χωριό Μάρπησσα.

Το Κάστρο της Παροικίας, μαρμάρινο με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, χτίστηκε στα ερείπια δωρικού ναού της θεάς Αθηνάς που ήταν και προστάτιδα της αρχαίας πόλης της Πάρου.

Ο σημερινός επισκέπτης, δεν θα δει στο Κάστρο της Παροικίας, πολεμίστρες και παλάτια, υπάρχει πλέον μόνο ένας τεράστιος τοίχος του κάστρου, που εναρμονίζεται με τη γραφικότητα της παλιάς αγοράς.

Η ομορφιά του Φραγκοκάστελου της Πάρου όμως παραμένει στο σπάνιο αυτό “πρελούδιο” γιγάντιων λίθων που θέλει το χρόνο της για να ερμηνευτεί. Τα μάρμαρα από τους αρχαίους ναούς που αξιοποιήθηκαν ως οικοδομικό υλικό, χαρίζουν μια ασυνήθιστη, σχεδόν απόκοσμη όψη. Βρίσκονται εκεί καθώς περπατάς στα σοκάκια, έχοντας γίνει ένα με την καθημερινή ζωή των ντόπιων. Αν κάτσει κανείς και αφουγκραστεί  την περιρρέουσα ενέργεια που υπάρχει τριγύρω, ίσως ακούσει κάποια από τις ιστορίες που σιγοψιθυρίζει το Κάστρο.  

Πάνω στα θεμέλια αρχαϊκού ναού μόλις λίγα μέτρα δυτικά από το Φράγκικο κάστρο στην Παροικία, δεσπόζουν τα εκκλησάκια των Αγίου Κωνσταντίνου και του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Προστάτες μιας αλλοτινής μεγαλοπρέπειας, χαρίζουν μια μεσαιωνική ατμόσφαιρα σε όλη την περιοχή, και αποτελούν δύο από τα πιο ενδιαφέροντα αξιοθέατα της Πάρου.

Από το Κάστρο της Παροικίας, το ηλιοβασίλεμα, στις Πόρτες της Πάρου, δημιουργεί μια θέα μαγική και για την ερμηνεία αλλά και για την ομορφιά της. 

Μπορείτε να ακολουθήσετε κάποιο από τα προγράμματα ιδιωτικής ξενάγησης στην Πάρο και να ανακαλύψετε ότι σας προκαλεί ενδιαφέρον για το ιδιαίτερο αυτό μνημείο.

Το Ενετικό Κάστρο της Νάουσας

Το Ενετικό Κάστρο στη Νάουσα της Πάρου, κατασκευάστηκε από  τους Βενετούς τον 16ο αιώνα. Το κάστρο  γνωστό και ως Καστέλι στην Πάρο είναι ένα αμυντικό οχυρό που χτίστηκε για να προστατεύει το λιμάνι και τον μεσαιωνικό οικισμό της Νάουσας από τους Πειρατές.

Νοικιάζοντας ένα αυτοκίνητο στην Πάρο, μπορείτε με ιδιαίτερη άνεση να δείτε από κοντά όλα τα αξιοθέατα του νησιού που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αισθητική και ιστορία χρόνων.

Το Καστέλι της Νάουσας, που προσελκύει κάθε χρόνο πολύ κόσμο και είναι χτισμένο γύρω από το υπέροχο λιμάνι της, πολιορκήθηκε έντονα το 1537 και τελικά καταπατήθηκε από τους Τούρκους, ανοίγοντας το δρόμο για την κατάκτηση όλης της Πάρου.

Σήμερα παρόλο που ένα μέρος του Ενετικού κάστρου στη Νάουσα, έχει βυθιστεί, το σπουδαίο αυτό μεσαιωνικό μνημείο, είναι ένα από τα πιο γοητευτικά αξιοθέατα τη νησιού της Πάρου. Οι θύμησες των εποχών που πέρασαν, δεσπόζουν σιωπηλές στα τείχη του κάστρου της Νάουσας αφήνοντας μια περιρρέουσα  ενέργεια στο απόλυτα γραφικό λιμάνι και τους επισκέπτες του. Το Καστέλι στη Νάουσα λόγω της θέσης του, είναι από τα πιο ρομαντικά σημεία ενδιαφέροντος στην Πάρο. Μπορείτε να κάθεστε και να χαζεύετε ώρες την ατέρμονη μάχη του κάστρου με τη θάλασσα.

Στη νοτιοδυτική μεσαιωνική πύλη του Ενετικού Κάστρου  της  Νάουσας, είναι κτισμένο το παρεκκλήσι του Αγίου  Νικολάου, γνωστό και ως Άγιος Νικόλας του Μοστράτου.  Ένα υπέροχο εκκλησάκι στα χρώματα των Κυκλάδων,  που ολοκληρώνει το ειδυλλιακό σκηνικό του λιμανιού της Νάουσας. Μπορείτε να κλείσετε και ένα από τα προγράμματα  ημερήσιων  ιδιωτικών ξεναγήσεων  στην Πάρο και να   αφήσετε  μερικά από τα πιο ιδιαίτερα αξιοθέατα του νησιού, να σας αποκαλύψουν τα μυστικά τους.

Η Κοιλάδα με τις Πεταλούδες στην Πάρο.

Η Κοιλάδα με τις Πεταλούδες στην Πάρο, βρίσκεται στον περιφερειακό δρόμο της  Παροικίας προς Αλυκή. Ένα καταπράσινο διάλειμμα μέσα στο κυκλαδίτικο τοπίο που επικρατεί στην περιοχή, η κοιλάδα με τις πεταλούδες, είναι  ένα φυσικό πάρκο γεμάτο από διαφορετικά πανύψηλα δέντρα και τοπική βλάστηση. Τους μήνες Ιούνιο με Σεπτέμβριο, η Κοιλάδα γεμίζει με πεταλούδες «Τίγρης», δημιουργώντας ένα ασυνήθιστο, αλλά πανέμορφο φαινόμενο. Κάτω από το πυκνό φύλλωμα των δέντρων και πάνω στους κισσούς που καλύπτουν τους κορμούς φτιάχνουν τη φωλιά τους εκατομμύρια πεταλούδες. Η δροσιά, τα τρεχούμενα νερά και η έντονη βλάστηση στην μικρή αυτή περιοχή, είναι λες και φτιάχτηκαν ειδικά για την αναπαραγωγή τους. Για την ακρίβεια το είδος αυτό ανήκει στα πεταρούδια ή νυχτοπεταλούδες,  Panaxia Quadripunctaria, οι οποίες κατά τη διάρκεια της ημέρας παραμένουν ακίνητες. Έχουν καφέ-μαύρα με τις κιτρινόλευκες λωρίδες φτερά και μόλις διακρίνονται πάνω στα φύλλα, αλλά στον παραμικρό ήχο αρχίζουν και πετούν όλες μαζί στον αέρα, δημιουργώντας ένα κόκκινο θέαμα αφού τα φτερά τους είναι κατακόκκινα από την κάτω πλευρά. Το κάθε τους πέταγμα όμως καταναλώνει πολύ ενέργεια, την οποία και χρειάζονται για την αναπαραγωγή τους.

Μπορείτε να νοικιάσετε ένα αυτοκίνητο στην Πάρο και να δείτε από κοντά αυτό το μοναδικό αξιοθέατο που μόνο η φύση μπορεί να δημιουργήσει, ή αν είσαστε από τους πιο περιπετειώδεις να το συνδυάστε με μια βόλτα με γαϊδουράκια στην Πάρο.

Μη χάσετε αυτή την όμορφη βόλτα στους πέτρινους δρόμους, ανάμεσα σε πανύψηλα κυπαρίσσια, δάφνες, χαρουπιές, πλατάνια και πολλά άλλα οπωροφόρα.  Η πυκνή φυλλωσιά των δέντρων που αφήνει  λιγοστό  φως να φτάσει στο έδαφος κάνει το τοπίο να φαντάζει μυστικιστικό.  Η Κοιλάδα με τις Πεταλούδες στην Πάρο, είναι σημείο μοναδικού ενδιαφέροντος αφού έχει ενταχθεί στο κοινοτικό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών “Natura 2000”, ως Τόπος Κοινοτικής Σημασίας και έχει ανακηρυχθεί ως σημαντική περιοχή για τα πουλιά της Ελλάδας.

Περπατήστε, χαλαρώσετε, αναζωογονηθείτε  και απολαύσετε τη φύση, πίνοντας το αναψυκτικό ή το ποτό σας στο  καφέ  που λειτουργεί μέσα στην Κοιλάδα, συντροφιά με τις υπέροχες Πεταλούδες και το καταπράσινο τοπίο να  ολοκληρώνει το όμορφο σκηνικό.

Το Περιβαλλοντικό και Πολιτιστικό Πάρκο της Πάρου

Το Περιβαλλοντικό και Πολιτιστικό Πάρκο της Πάρου είναι ένας χώρος πολύ προσεγμένος, με ιδιαίτερη αισθητική που βρίσκεται πολύ κοντά στη Νάουσα.  Ιδρύθηκε το 2009 και από τότε λειτουργεί με προσήλωση στην προστασία και στην ανάδειξη της χερσονήσου του Αϊ Γιάννη-Δέτη.

Η χερσόνησος του Αϊ – Γιάννη Δέτη όπως ονομάζεται, έχει μια σπάνια φυσική ομορφιά, με απάνεμες παραλίες, πεντακάθαρα νερά και δικό του αγκυροβόλιο.

Η πρόσβαση μπορεί να γίνει με ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο αλλά και με καΐκι, αφού υπάρχουν  τακτικά δρομολόγια από τη Νάουσα.

Σε όλη τη χερσόνησο του Αϊ – Γιάννη Δέτη στην Πάρο, η ιστορία του Αιγαίου, έχει αφήσει ανεξίτηλα σημάδια στο πέρασμα των χρόνων. Στο περιβαλλοντικό πάρκο θα  θαυμάσετε τον προϊστορικό οικισμό και το  μεταβυζαντινό μοναστήρι του Αϊ – Γιάννη και θα δείτε από κοντά τα  απομεινάρια της έδρας του ρωσικού στόλου που βρισκόταν στη χερσόνησο κατά τη διάρκεια του Α’ Ρωσοτουρκικού Πολέμου (1768 -1774).  

Το Μουσείο του Περιβαλλοντικού και Πολιτιστικού Πάρκου της Πάρου είναι σημείο ιδιαίτερου ενδιαφέροντος, για αυτόν που αναζητά την ιστορία του νησιού. Παρουσιάζει τη ρωσική κατοχή της Πάρου και αυτού του τμήματος του Αιγαίου, το 1700 καθώς και την ελληνική και ευρωπαϊκή ιστορία λίγα χρόνια πριν την επανάσταση. Πολύ οργανωμένο, αποτελεί μια διαφορετική πρόταση επίσκεψης στους παραθεριστές. Υπάρχει έντυπο ενημερωτικό υλικό για τα εκθέματα, το οποίο και διανέμεται δωρεάν.

Η συνολική έκταση του Πάρκου της Πάρου είναι 800 στρέμματα, με απίστευτη φυσική ομορφιά και θεωρείται ένα  μοναδικό αξιοθέατο που υπάγεται στην ιδιοκτησία του Δήμου Πάρου. Μέσα του περικλείει, όμορφες εγκαταστάσεις πάντα φιλικές προς το περιβάλλον, πέτρινο αναψυκτήριο, θερινό σινεμά με πολύ ωραίες παραστάσεις και ελεύθερη είσοδο για το κοινό, εκθεσιακό χώρο, αμφιθέατρο, οργανωμένες και μη παραλίες με υπέροχα ήρεμα νερά, θαλάσσιες σπηλιές, μονοπάτια για τους φυσιολάτρες, άνετο πάρκιγκ και πολλές άλλες δραστηριότητες.

Το Περιβαλλοντικό και Πολιτιστικό Πάρκο της Πάρου, με την ομορφιά και την οργάνωση που το χαρακτηρίζει βάζει τα θεμέλια σε  ένα σύγχρονο και εναλλακτικό τρόπο  διασκέδασης και εμπειρίας στις διακοπές σας.  Μέσα στα πλαίσια μιας αειφόρου διαχείρισης του οικοσυστήματος, με ήπιες παρεμβάσεις, σας προκαλεί να έρθετε πιο κοντά σε αυτό που μόνο η φύση μπορεί να προσφέρει, την ηρεμία, την χαλάρωση και την αναζωογόνηση.  

Μη χάσετε την ευκαιρία να ζήσετε από κοντά έναν χώρο με τόσο ιδιαίτερη ομορφιά και σεβασμό στο φυσικό πλούτο και στην ιστορία που τόσο απλόχερα μας έχει προσφερθεί.

Κάθε καλοκαίρι τον Ιούνιο, αρχίζει το ετήσιο θερινό Φεστιβάλ που γίνεται στο Πάρκο της Πάρου, με πολλές εκδηλώσεις, διαλέξεις, μουσική και βιωματικές δραστηριότητες.

Άλλες παραλίες που βρίσκονται κοντά είναι οι Κολυμπήθρες και το Μοναστήρι.