Πάρος, ένας ευλογημένος τόπος

Το κρασί στην Πάρο έχει ιδιαίτερη ιστορία και παράδοση. Δεν είναι τυχαίο που στην Πάρο τιμάται  το εκκλησάκι του Αϊ Γιώργη του Μεθυστή, όπως ο λαός τον ονόμασε, με ιδιαίτερη γιορτή στις 3 Νοεμβρίου. Την εποχή  αυτή οι ντόπιοι ανοίγουν και δοκιμάζουν τα καινούρια κρασιά.

Οι οινοπαραγωγοί στην Πάρο, καθώς το άνοιγμα των βαρελιών απ’ την αρχαιότητα ήταν μεγάλη γιορτή για το λαό,  στις 3 του Νοέμβρη οργανώνουν παραδοσιακές γιορτές  και αναβιώνουν έθιμα, που έχουν τις ρίζες τους στις διονυσιακές γιορτές και στα βυζαντινά χρόνια.

Η Πάρος αναγνωρισμένη για το υπέροχο κρασί της ως ΠΟΠ ( Προιόντα ονομασίας προέλευσης) ανάμεσα σε 33 περιοχές σε όλη την Ελλάδα, είναι το δεύτερο οινοπαραγωγό νησί των Κυκλάδων μετά την Σαντορίνη. Η Πάρος  φημίζεται για  τις εκλεκτές ποικιλίες «Μανδηλαριά» (ερυθρό) και «Μονεμβασιά» (λευκό), καθώς και για  άλλα κρασιά που παράγει ο αμπελώνας της Πάρου, μεταξύ των οποίων και λευκά γλυκά κρασιά που περιλαμβάνονται στην Ονομασία Προέλευσης Πάρος ως οίνοι Malvasia Πάρος. Η επωνυμία Malvasia είναι γεωγραφική και υποδηλώνει τη βυζαντινή πόλη της Μονεμβασιάς κατά τους Φράγκους. Η Malvasia  άρχισε να παράγεται πριν τον 13ο αιώνα στη βυζαντινή Μονεμβασιά  αποκτώντας ευρύτατη φήμη. Κανένα άλλο κρασί δεν απέκτησε τόση φήμη κατά τον Μεσαίωνα και την Αναγέννηση και κανένα όνομα κρασιού από τότε μέχρι σήμερα δεν έχει τόσο ενδιαφέρουσα ιστορία.

Πρόκειται για οίνους ονομασίας προέλευσης με ιδιαίτερες προδιαγραφές και σπάνια ποιότητα. Ο δρόμος από την Παροικία προς τη Νάουσα μπορεί να θεωρηθεί και σαν τη διαδρομή του κρασιού στην Πάρο.

Η Πάρος διαθέτει οινοποιεία,  επισκέψιμα στο κοινό, με γνωστές αλλά και σπάνιες ποικιλίες κρασιού που συνδυάζουν την εμπειρία με το μεράκι και την παράδοση με τη σύγχρονη τεχνολογία. Πάνω από όλα όμως υπάρχει η αγάπη για ένα τόπο απόλυτα ευλογημένο και παραδομένο στους ανθρώπους του.

Η Πάρος επίσης παράγει τη «σούμα» η οποία είναι τόσο καλή όσο και το Παριανό κρασί. Σούμα στην Πάρο ονομάζεται  το ποτό που γίνεται από την απόσταξη των κατάλοιπων του κρασιού όπως το τσίπουρο ή και η ρακή στην Κρήτη. Την απόσταξη της σούμας οι παραγωγοί στην Πάρο συνοδεύουν με μεγάλο γλέντι που είναι όλοι ευπρόσδεκτοι. Η παραγωγή της σούμας γίνεται το Νοέμβριο και συνοδεύεται με γλέντι στις περιοχές που υπάρχουν παρασκευαστήρια. Με γιορτές και σούμα υποδέχονται οι κάτοικοι της Πάρου το χειμώνα  και  τον κύκλο των γιορτών.

Βέβαια αν σας αρέσει η πικρή, ελαφριά ξανθιά μπύρα μπορείτε πάντα να προτιμήσετε μια δροσερή ¨56isles¨ Η Πάρος από το 2016 παράγει τη δική της μπύρα με εξαιρετική γεύση. Το όνομά της προέκυψε από τα 56 μικρά και μεγάλα νησάκια των υπέροχων Κυκλάδων.

Η Πάρος διαθέτει επίσης τυροκομεία με την γνωστή  γραβιέρα της, εξαιρετικό κεφαλοτύρι, μυζήθρα, ανθότυρο και γιαούρτι.

Παράγει δικό της μέλι, ψάρια, λάδι, σιτάρι, κριθάρι, λαχανικά και πατάτες. Γνωστά και φημισμένα από την αρχαιότητα για την νοστιμιά τους, είναι και τα παριανά σύκα.

Νοικιάζοντας ένα αυτοκίνητο στην Πάρο, θα επισκεφτείτε άνετα και γρήγορα όλα τα ιδιαίτερα σημεία ενδιαφέροντος του νησιού και θα ζήσετε την Πάρο σαν ντόπιος.

Θα δοκιμάσετε και θα γνωρίσετε τα προϊόντα της Πάρου που είναι φτιαγμένα με ιδιαίτερο μεράκι από νέους παραγωγούς που τους χαρακτηρίζει η αγάπη για τον τόπο τους, και ο στόχος να κρατήσουν ζωντανή την παράδοση ανοίγοντας το δρόμο σε μια εξελικτική διαδρομή γαστρονομικής κουλτούρας.